Meldplicht seksuele intimidatie en misbruik

Spivo vindt een goed en veilig sportklimaat belangrijk. Daarom wil het bestuur, net als vorig jaar, alle leden op de hoogte brengen van de meldplicht om seksuele intimidatie en misbruik aan te kunnen pakken. 

 

Momenteel hoor je veel over grensoverschrijdend gedrag binnen verschillende sportdisciplines.  Iedereen binnen de sport, en dus ook binnen het volleybal, heeft een verantwoordelijkheid om te zorgen voor een veilig en geborgen klimaat waarin we allemaal onbezorgd kunnen sporten. Het is heel erg belangrijk dat grensoverschrijdend gedrag gemeld wordt. Op die manier kunnen slachtoffers worden geholpen en daders bestraft. Uit onderzoek weten we dat de hoeveelheid slachtoffers vele malen groter is dan hetgeen nu bekend. Eén op acht sporters heeft ooit wel eens te maken gehad met seksuele intimidatie.

 

Het is moeilijk te verteren dat seksuele intimidatie en misbruik vaak jarenlang plaats heeft kunnen vinden. De gevolgen van seksueel misbruik en intimidatie zijn voor slachtoffers buitengewoon ingrijpend. Vaak hun hele leven lang. NOC*NSF, de aangesloten bonden en de ongeveer 25.000 verenigingen hebben daarom de plicht om seksuele intimidatie en misbruik zoveel mogelijk terug te dringen. Om die reden hebben de sportbonden besloten om een meldplicht in te voeren waardoor bestuurders en begeleiders verplicht worden vermoedens van seksuele intimidatie en misbruik te melden.

 

De meldplicht houdt kort gezegd het volgende in:

Zodra iemand uit het bestuur van een vereniging of bond vermoedens heeft van een situatie waarin sprake is/ is geweest van seksuele intimidatie of seksueel misbruik, is hij of zij verplicht dit bij de (vertrouwenscontactpersoon van de) bond te melden. Wanneer begeleiders iets weten, zijn zij verplicht dit te melden bij het bestuur van de vereniging.

 

‘Gewone’ leden krijgen een meldverantwoordelijkheid. Dat houdt in dat als er een vermoeden is van seksuele intimidatie of seksueel misbruik, er melding aan het bestuur moet worden gedaan tenzij dit niet verwacht kan worden van iemand.

 

Per 1 april 2019 is de meldplicht opgenomen in het tuchtreglement seksuele intimidatie bij het Instituut Sportrechtspraak (ISR). Dit betekent dat dit van toepassing is voor alle (64) sportbonden die voor seksuele intimidatie zaken bij het ISR zijn aangesloten (waaronder Nevobo).

 

Binnen Spivo onderstrepen we net als Nevobo en NOC*NSF het belang van deze meldplicht en vragen we iedereen binnen onze club, binnen ieders mogelijkheden, vermoedens van seksuele intimidatie en/ of misbruik te melden bij het bestuur van onze vereniging via secretariaat@spivo.nl. Wanneer je eerst in vertrouwen wilt sparren dan kun je terecht bij de vertrouwenscontactpersoon van onze club via vertrouwenspersoon@spivo.nl.

 

Op de Nevobo website is een document te vinden waar sporters terecht kunnen als zij grensoverschrijdend gedrag hebben ervaren of dit zien gebeuren. Ook als je getuige bent van grensoverschrijdend gedrag binnen jouw vereniging, kun je dit document raadplegen.

Bekijk ‘Seksuele intimidatie of misbruik in de sport meegemaakt?’

 

Ook is er de mogelijkheid om anoniem melding te maken. Dit kan via de chatfunctie van FIER en SpeakUp.

Sponsoren

Onze sponsoren maken Spivo tot wat het nu is.

We kunnen hen niet vaak genoeg bedanken voor hun vertrouwen in onze vereniging.


Interesse in een proeftraining?

Op zoek naar een leuke en gezellige volleybalvereniging in de buurt? Of wil je gewoon eens een kijkje nemen bij Spivo om te zien of volleybal iets voor jou is? Dat kan! Spivo staat open voor iedereen, van jong tot oud en van puur recreatieve tot ambitieuze volleyballers!